Jaaaa, het is officieel lente en dan staat ook Pasen al bijna weer voor de deur. En dat betekent ook lekker knutselen met de kleintjes en 't huis versieren. Maar wist je dat je met je baby ook al kunt paasknutselen?
Vul bijvoorbeeld een doosje met materiaal rondom Pasen: (plastic) paaseieren, badeendje, plastic eierdop, strikjes en laat je baby dit materiaal verkennen. Let er wel op dat baby’s bijna alles ook in hun mond stoppen. Blijf dus zeker in de buurt.
Terwijl je baby het materiaal verkent, benoem je het materiaal en wat je baby doet. Zo ben je bezig met het ontwikkelen van spraak, je geeft rekenprikkels (een grote rode strik) en je werkt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Wat een baby ook erg leuk vindt, is om een kunstwerk te maken. Teken een paashaas/kuiken/ei op een extra groot vel papier. Spuit op het blad hier en daar wat verf (of op de handjes van de baby) en wrijven maar. Sommige baby’s zullen bijna in de verf duiken, andere zullen heel voorzichtig voelen. Blijf hier ook wel in de buurt, want proeven, doen ze bijna allemaal vroeg of laat.
Je kunt je baby ook laten plakken. Met een lijmstift de lijm op het blad aanbrengen en laat je baby snippers erin gooien. Erg leuk!
Om te paasknutselen met peuters zijn er al meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan fruitspiesjes maken, paashaaskoekjes bakken en natuurlijk de eieren kleuren of beschilderen. Gebruik hiervoor hardgekookte eieren, als de eieren dan vallen is het niet meteen een hele kliederboel en een drama omdat het ei stuk is. Vaak kan dit al met gewone verf. Kinderen zien ook de mooie gekleurde eieren in de winkel en willen dat natuurlijk ook doen.
Je kindje een Paastak laten versieren geeft ook trotse snoetjes. Vaak worden de takken van de krulhazelaar of krulwilg gebruikt maar een zelfgevonden mooie tak uit het bos (en eventueel verven) is zeker zo leuk. Geef je kindje strikjes, kuikentjes, (zelfgeknutselde) paaseitjes en laat hem de tak maar versieren. Gekleurde propjes papier om op de tak te plakken geeft ook een erg leuk effect.
Zelf paaseitjes van klei voor in de boom maken wordt ook goed ontvangen. Rol de klei uit en steek er met de steekvormpjes (waar je eigenlijk koekjes mee bakt) vormpjes uit. Met een potlood een gaatje voor t touwtje prikken en laten drogen. Een likje verf maakt het helemaal echt!
Maar een kleurig eiermandje is toch wel een must-have voor ieder kind. Het hoort echt bij Pasen en het is de verzamelplek om je gevonden buit in te bewaren. Rond deze tijd delen supermarkten vaak kleur- en knutselplaten met eiermandjes, uit. Maar de zoekterm 'paasmandje peuter' op Google-afbeeldingen of Pinterest geeft ook een fijne collectie aan ideeën.
En ook met paaseitjes kun je leuk rekenen. Sorteer de paaseieren van groot naar klein, of kleur bij kleur en tel samen de paaseieren. Dat kan ook door midden van een verhaaltje. Je bepaalt zelf met hoeveel eieren je begint, maar hou het beperkt, een stuk of 8/10 is echt al meer dan genoeg. Je kinderen telt de eieren. Het verhaal kan bv zo gaan: De paashaas heeft de eieren geschilderd en dan komt er een kip langs. De kip vindt de eieren er zo lekker uitzien dat ze er best wel 1 lust. Mag dat paashaas? Natuurlijk mag dat kip. De kip eet een ei op. Hoeveel eieren zijn er dan nog over bij de paashaas? Je kan zo verschillende dieren laten langskomen die de eieren opeten, en op het laatste wil de paashaas zelf een ei eten, maar zijn ze op! Dan moet de paashaas natuurlijk nieuwe gaan maken.
Tot slot nog een leuk spel. Een doos omgetoverd tot paashaas waar je eitjes in kunt rollen.
Welke ideeën ga je uitproberen?
Ik wens je veel voorbereidingsplezier en fijne Paasdagen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten