donderdag 14 april 2016

Op verkenning naar Speelbos Gilze

Afgelopen maandag hadden mijn jongens een studiedag van school. Het weer was echt fantastisch dus een perfecte dag om op verkenning te gaan naar een nieuwe speellocatie voor kinderen. Versterkt met klasgenootje Kane gingen we naar Speelbos Gilze om het al een beetje te testen. 23 april is de officiële opening pas, maar het is gewoon al toegankelijk.
Speelbos Gilze ligt aan de Nerhoven, precies in de driehoek Vliegbasis Gilze/Rijen, hotel Van der Valk en bosgebied Klein Zwitserland. Inmiddels is het goed te vinden, want de bordjes werden precies geplaatst tijdens ons bezoek!

De routing is geplaatst

We gingen het Speelbos binnen door een stoere poort van dikke, grote bomen en kwamen meteen al in een ruim opgezette speelplek terecht. Een grote zandbak met waterbanen uit 


De zandbak met waterbanen
boomstammen gemaakt, een evenwichtstoestel, een diepe (slangen)kuil vol takken, een echte Zweedse brug, een kabelbaan en een variant op de Zweedse brug. Alles gemaakt van bomen uit het bos. Hier en daar een fijn bankje voor de mama’s. Prima plek voor een hele tijd speelplezier.

Klauteren door de kuil met takken alias slangenkuil

De variant op de Zweedse brug

We volgden het pad verder en kwamen een drietal dikke omgezaagde bomen tegen. Het fijne van de boom was verwijderd, daardoor kon je goed klimmen en klauteren. 

Werken aan evenwicht
Vasthouden aan zijtakken en stiekem onder de bast kijken. We zagen triljoenen pissebedden, slakken zonder huis maar ook duizendpoten. Indrukwekkend om te zien hoe snel die kunnen rennen.

Slakken zonder huis en pissebedden onder de boombast
Een snelle duizendpoot
Een stukje verderop kwamen we op een wat meer open plek. Hier stond de bijenkast die we op Facebook hadden gezien. Leuk gemaakt! 

De zelfgemaakte bijenkast door schoolkinderen
De Smultuin met de vlonder eromheen hebben we bewonderd met onder andere jonge bramenstruiken en fruitbomen, geplant tijdens Boomfeestdag. 
Jonge appelboom in de Smultuin
De bramenstruikjes geplant tijdens Boomfeestdag
We zagen een paar mooie hutten voor de dieren (en daar konden de jongetjes niet in omdat ze van binnen niet hol waren).
De hut waar je niet in kan....
Aan een enorme picknicktafel hebben we even gepauzeerd voor een flinke fruithap. Ondertussen kwamen er ook regelmatig helikopters van de Luchtmacht over die net opgestegen waren! Woowww… gaaffff… vetttt!!!

Fruit eten is serieus werk...
Daarna zijn ze helemaal los gegaan in de prachtig gemaakte doolhof. Super gemaakt! Hij is niet moeilijk, maar wel je kunt je wel goed verstoppen.
De doolhof van takken....
.... waarin je je kunt verstoppen...
Hier lag ook het konijnenpad. Een uitgegraven gangenstelsel met kruip-en-sluip-door-plekken waar de kleintjes in de huid van een konijn kunnen kruipen en rond kunnen hupsen. Leuk bedacht!
Het konijnenpad

Langzaamaan kwamen we weer bij het begin van het Speelbos uit en hebben we gepicknickt terwijl we zaten op stoeltjes van boomstammen in een ‘heksenkring’. 

Picknicken op een boomstamstoel. Zie je de afgeschuinde rand?
Daar kwam mij het gevoel op dat er met veel liefde aan de inrichting van het Speelbos is gewerkt. En dat er ook op details is gelet. Zo zijn de randen van de boomstamstoelen afgeschuind en zijn bruggetjes van boomstammen voorzien van inkepingen om goed te kunnen stappen.
Inkepingen in boomstambruggen
Kane, Zepp en Djim hebben nog heerlijk in de zandbak gespeeld en geklauterd aan de Zweedse bruggen. 
Kane op de Zweedse brug; the original

En we moesten beloven dat we echt nog een keer teruggingen want….de tokkel hing niet aan de kabelbaan. En dat is begrijpelijk omdat het Speelbos nog niet officieel geopend is.
De opening is op zaterdag 23 april (klik op deze link om geïnformeerd te worden).
Het Speelbos is dan voor iedereen toegankelijk en kent geen entreeprijs.
Speelbos Gilze is een stichting en is verantwoordelijk voor de aanleg van het bos, gaat toezicht houden en het Speelbos beheren. De gemeente is verantwoordelijk voor het groot onderhoud aan het bos en het onderhoud en vervanging van de speeltoestellen

Het plan is dat er het gehele jaar activiteiten en evenementen georganiseerd gaan worden zodat het Speelbos altijd iets nieuws te bieden heeft. Klinkt allemaal erg leuk en goed, vind je niet? En het plan is er om dit zo te houden, want je kunt ook vrienden worden van het speelbos. Voor 10 euro steun je dit initiatief, ontvang je een welkomstcadeautje en wordt je uitgenodigd op de jaarlijkse Vriendendag Daarnaast ontvang je regelmatig de nieuwsbrief en krijg je een eervolle vermelding op de website van Speelbos: www.speelbosgilze.nl.

Op de terugweg vroeg ik aan de jongens in de auto wat zij nou het aller-leukste vonden van het Speelbos. De bijenkast! De zandbak! De doolhof! Nee, nee, nee…. weet je? Alles!!!!!
Nou, dat is dan duidelijk…. Inplannen dat Speelbos! Het is bijna Meivakantie!!!

Groetjessss,
Angelique

O ja, wil je reageren op deze blog, dan graag via angeliqueversteeg@home.nl de reactiepagina (robot) werkt niet altijd….


Geen opmerkingen:

Een reactie posten